Gezocht: motivatie

Confession #1: Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst gesport heb. Confession #2: Ik sport of bijna dagelijks, of gewoon helemaal niet. Er is geen middenweg in mijn leven. Confession #3: De hele week sleep ik al een paar sportschoenen en hardloopkleding overal mee naar toe, vandaag heb ik het toch maar weer terug gelegd in de kast. HELP! Ik ben mijn motivatie om te sporten kwijt!

Om maar bij het begin te beginnen; waar ging het mis? Waarom kreeg ik het niet voor elkaar om in mijn volgeplande weken een moment om te sporten in te plannen? Juist als je het druk hebt, zou je ook moeten sporten om te ontspannen. Volstaan van de stress om het te uiten door even fanatiek te sporten, het klinkt zo mooi. Maar waar ging het dan mis bij mij?

Dat stress op mijn lichaam een groot effect heeft wist ik allang. Toch moet ik ieder jaar weer een keer ervaren hoe slecht mijn lichaam erop reageert. Veel stress eindigt bij mij vrijwel altijd in hoofdpijn, (bijna) ziek zijn en uiteindelijk in helemaal niets meer willen doen. Twee weken geleden begonnen mijn stressvolle weken. Met een eindeloze to do lijst, lange dagen op kantoor en veel tegenslagen kwam ik de eerste week redelijk positief door. Van nature kan ik in veel situaties het positieve inzien, zo ook bij deze tegenslagen die de hele (zeer strakke) planning helemaal omver gooiden.

Op het gebied van werk deed ik dan ook een stap terug, zodat ik ’s avonds kon ontspannen. Maar na een hele dag van alles moeten regelen, veel onzekerheid en steeds meer taken van de to do lijst afhalen omdat ze niet meer te halen zijn, vond ik naar huis wandelen al een hele uitdaging. Maar in week twee stond de ontvangstweek gepland, wat betekende dat er 4 dagen lang gefeest werd bij de roeivereniging…

Niet geheel verstandig werd mijn nieuwe motto: work hard, play hard. Overdag werken en ’s avonds ongezond eten, veel bier en veel dansen. O,ja, en na 4 uur slaap begon het natuurlijk weer overnieuw. Niet verstandig, maar wel een geweldige week! Achteraf gezien begrijp ik ook wel waarom de rest van het team niet zo’n ritme aanhield deze week… Tja, met dansen verbrande ik vast genoeg calorieën 🙂

Maar ja, aan alles komt een einde. De stressvolle weken werden afgesloten met drie volledige dagen op het WK Roeien aanwezig zijn bij een stand. Steeds meer teamleden melden zich ziek, wat volledig te begrijpen was na alle stress van de weken ervoor. Ook ik begon me steeds zwakker te voelen, wetende dat als dit nog een week doorging ik ook ziek zou zijn.

Geen tijd was dan wel mijn reden om niet te sporten, stiekem had ik er ook niet de motivatie voor. Toen ik eindelijk vier dagen vakantie nam, heb ik dan ook weinig gedaan. Positief puntje, ziek ben ik niet geworden. Maar die motivatie, die is niet op magische wijze teruggekomen helaas.

Dus nu zit ik met een probleem. Wetende dat er vanaf volgende week een trainingsschema voor me klaarligt waarbij ik vier keer per week ga sporten, heb ik toch het gevoel dat ik wat motivatie moet vinden. Of krijg ik spontaan weer motivatie als ik niet hoef te verzinnen welke work-out ik ga doen? Ik ga het zien!

Achteraf gezien had ik natuurlijk in de tijd dat ik dit van me af ging schrijven prima 4 km kunnen hardlopen of een NTC training kunnen doen. Toch mis ik daar de motivatie nog steeds voor… 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *