Project21 – En toen had ik opeens een halve marathon gelopen!

 

Wat onwerkelijk, afgelopen zaterdag was mijn eerste halve marathon. Op dit moment kan ik me nog steeds niet voorstellen dat ik 21.1 km heb afgelegd in de volle zon. En dat binnen de 2 uur. Ja, ik heb een scherp PR voor mezelf neergezet, iets wat ik niet snel verwacht te verbreken.

0-5
Typisch Amber, veel te hard willen gaan. Een doel in mijn hoofd hebben wat eigenlijk niet haalbaar is (binnen 2 uur) en toch alles op alles zetten om het te halen. Mijn voorbereiding was niet goed. De week ervoor slechts 1 keer hardgelopen op maandag om daarna 4 dagen op studiereis slaaptekort op te bouwen en meer alcohol te drinken dan goed voor je is de week voor een wedstrijd.Ā Het vele wandelen was ook niet optimaal. Laat het dan op de dag van de halve marathon dan ook nog 20 graden zijn met volle zon, dan weet je dat 1+1 betekent dat mijn doel van 2 uur niet realistisch is.

Maar ik ben Amber niet als ik het niet zou proberen. Naast me stonden de pacers met de ballonnetjes voor een eindtijd van 1.55. Een snelle rekensom: daarbij zo lang mogelijk in de buurt blijven! De start ging prima, ik kwam al snel op een goede racepace van 5:30 terecht, de pace waarop ik de eerste 5km wilde lopen zodat ik wat speling had, maar voor mijn gevoel nog steeds langzaam ging. Na een halve km kwamen de pacers met een groepje lopers voorbij, aanhangen en volhouden.

De zon was warm en mijn benen hadden al vroeg de energie om door te willen gaan. Met Yellow Claw mixtape 10 door mijn oortjes, had ik ook voldoende “hard gaan” muziek šŸ™‚ De eerste drinkpost was geweldig, water! Helaas heb ik toen wel iets in moeten leveren op de pacers, de tijd nemen om even wandelend mijn bekertje op te drinken was belangrijker.

5-10
Het tweede kwart begon goed, wat meer ruimte om te lopen terwijl de route tussen de weilanden doorkronkelde. Soms vol in de zon, maar ook een stuk in de koele schaduw van een rij bomen. Toch kwam bij mij op 8km al het eerste zware moment. De pacers had ik nog steeds in het zicht en met de motivatie om op 10km een gelletje te mogen nemen, wist ik door te zetten. Mentaal zat ik deze wedstrijd echt helemaal in the zone.

Op 10 km mijn gelletje, een dosis energie waar ik heel gelukkig mee was. Al is lopend een gelletje nemen best een uitdaging, aangezien ik dit slechts 1 keer geoefend had. Gelukkig had ik al vaker deze gelletjes genomen en wist ik dat de smaak goed was en ik snel zou reageren op de suikers.

10-15
Na 10km had ik een tijd van 55 minuten. Een snelle rekensom gaf mij het resultaat dat als ik 10km per uur bleef lopen en iedere split onder de 3 minuten was (ik heb splits in mijn horloge op 500m staan), ik binnen 2 uur kon finishen. Met deze motivatie en een drankpost met energiedrink, kwam ik weer in een deel van de race wat goed ging.

Ja, het was zwaar, maar ik liep goed en mijn paceĀ bleef constant op 5:30. Het eerste deel langs het water, iets wat me altijd motiveert en daarna door straten met veel publiek. Deze sfeer doet een hardloper echt goed! Mijn favoriete publiek? De Sprinterlaan met 3 banen. Ik koos de middelste: volgend jaar de 42. Mentaal zat ik nog vol motivatie en ook mijn benen bleven goed in beweging, dus ik was vol vertrouwen.

Mijn tactiek van een kleine wandelpauze nemen per drinkpost om te focussen op voldoende water binnenkrijgen was een goede zet. Het motiveerde me om door te lopen en de wedstrijd op te delen in kleinere doelen. Zo vlogen de kilometers voorbij.

15-20
Toen kwamen we Leiden weer in. De zon werd steeds warmer en het lopen zwaarder. De laatste training was 15km en dat was ook direct mijn langste afstand aan 1 stuk. De andere lange afstand heeft me een blessure opgeleverd en bij het passeren van de 18km kwam die bekende pijn. Een pijntje in de peesplaat, dit keer links. Om het allemaal nog erger te maken kreeg ik het idee dat rechts mijn teen was gaan bloeden. Maar mentaal ging het verder nog steeds prima, omdat ik wist dat als ik door bleef lopen ik die laatste 3 km ook wel voor elkaar kreeg en ik nog steeds binnen de 2 uur kon finishen. Dus ja, dan blijf je gaan. Een snelle rekensom in mijn hoofd was namelijk dat ik een week niet kunnen lopen een prima offer vond voor een strak PR.

20-finish
Het laatste stukje, je weet dat je dan alles eruit moet gooien. Mijn pijntjes waren mijn aandacht niet meer waard. Doorgaan, versnellen en blijven gaan was het motto. De versnelling van weer 5:30 lopen is niet gelukt, het bewijs dat het toch echt wel op was. Maar dan draai je de bocht om en zie je de finish. Dan weet je met die ene hersencel die nog werkt te besluiten dat je die eindsprint in moet zetten. 200 meter hard gaan, de vorige 21 km vergeten. De finish, handen omhoog en daarna op je horloge zien dat je het gehaald hebt.

1:58.17, ja het is officieel. Bij de beste 25% vrouwen op de halve marathon. Een onmogelijk plan in januari en dan is het voorbij. Met een medaille kijk ik terug op mijn eerste halve marathon. Diep gegaan, hard gegaan en het is het allemaal waard. Ja, ook die week weinig kunnen lopen šŸ˜‰

De Leiden halve marathon, een mooi evenement wat ik puur gekozen heb op het feit dat het wel prima in mijn plannen voor 2017 zou passen. Na 4 maanden trainen, een mooie afsluiting van Project21. “Helaas” nu wel een PR wat ik komend half jaar niet ga verbeteren, want de volgende halve marathons staan al op de planning. Tijdens de zeeuwse hardloop3daagse een mooie route door het bos met een groot deel onverhard en eind september in Disneyland, waarbij het toch vooral om de fun draait. Een jaartje focussen op hardlopen is zo slecht nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *