Semi-healthy Cheesecake

cheesecake

Eigenlijk is het een leugen, gezonde cheesecake maken. Als je een taart bakt moet hij wel zoet zijn namelijk. Om toch een beetje in de #fitgirl stemming te blijven, heb ik op deze zondagmiddag een semi-healthy cheesecake gebakken. Niet al te zoet, maar wel een heerlijk stukje taart wat goed vult.

Het recept bestaat grofweg uit 3 onderdelen: de bodem, cheesecake vulling en een topping met bosbessen. Gelukkig zijn er per onderdeel slechts een paar simpele stappen, waardoor iedere keukenprinses deze taart kan maken. Ikzelf heb de taart gemaakt in een springvorm van 22cm in doorsnede, bij een kleinere vorm zul je de randen wat hoger moeten maken en wordt de taart compacter.

Bodem
Voor de bodem heb je nodig:
– 140 gram digestive koekjes
– 40 gram (basterd)suiker
– 70 gram boter
– kaneel

  1. Leg een vel bakpapier in de springvorm of vet de vorm in. Verwarm de oven voor op 170ºC.
  2. Vermaal de koekjes tot kruimels.
  3. Smelt de boter in een redelijk grote kom. In deze kom ga je de bodem mengen.
  4. Meng de suiker, kaneel en koekkruimels met de gesmolten boter.
  5. Bekleed de bodem en ongeveer 3 cm van de rand van de vorm met het mengsel. Druk het goed aan. Een tip: druk het aan met een stukje bakpapier zodat de kruimels niet plakken aan je vingers.

Vulling
Het belangrijkste deel van de cheesecake: de vulling! Je hebt nodig:
– 200 gram (magere) yoghurt
– 400 gram cream cheese of Hüttenkäse
– 70 gram maple syrup
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 theelepels bloem
– 2 eieren

  1.  Meng in een grote kom de yoghurt en de cream cheese.
  2. Mix de maple syrup, vanillesuiker en bloem door de vulling. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet kun je er meer maple syrup bij voegen.
  3. Mix tot slot de 2 eieren door het mengsel.
  4. Giet de vulling in de vorm.
  5. Zet de cheesecake ongeveer 1 uur op 170ºC in het midden van de oven.

Topping
Om de taart een mooie topping te geven, kun je deze bosbessen topping maken. Hierbij kun je natuurlijk ook ander fruit gebruiken of een kant-en-klare jam.

– 150 gram bosvruchten uit de diepvries
– 80 gram suiker
– 50 ml water

  1. Weeg alle ingrediënten af in een pan.
  2. Breng het mengsel aan de kook terwijl je blijft roeren.
  3. Laat het mengsel 10 minuten koken op lager vuur. Blijf doorroeren.
  4. Laat de topping en de cheesecake eerst afkoelen voordat je de topping over de cheesecake verspreidt.

Tot slot, vergeet niet te genieten 🙂

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *